duminică, 4 decembrie 2011

Mareata gandire a Albei ca Zapada

Conducatorul si fondatorul avortonului de inspiratie basesciana "Miscarea Populara", domnul Mihail Neamtu, beneficiaza de respectul si atentia nedisimulate ale baietilor de la "Kamikaze". Nu stiu daca e o coincidenta, dar pe aceeasi pagina se lafaie si o reclama a Petrom, ce ocupa 2/3 din pagina...Sa vedem, insa, ce elucubreaza stimabilul Mihail Neamtu - daca va amintiti, cel fotografiat cu pixul la tample - in legatura cu, citam, "Virtutile si pacatele bibliotecii"...marturisesc ca nu mi-am inchipuit pana acum ca biblioteca ar avea si pacate. Bine ca nu-i popa, ca trecea si la afurisenii! Sau mai bine era popa, ca e mai bine sa afuriseasca decat sa arda carti in piata publica...
Si iata cum incepe: "Nu stiu altii cum sunt, dar cand ma gandesc la tineretile mele, as vorbi despre pacatele bibliotecii". Sa retinem, deci:
- Ca individul a citit Amintirile din Copilarie ale lui Creanga. Nu stim daca este singura lectura din biblioteca ori singura din care poate cita.
- Ca, virgula, considera ca trasatura fundamentala a bibliotecii, pacatul. Probabil pentru simplul fapt ca exista.
Si continua: "Nu denunt aici pasiunea pentru lectura, viciile deprinse in anticariate ori placerile vinovate [...] consumate in labirintul marilor librarii europene"...Monser, alea despre care vorbesti nu sunt anticariate, ci magazine de produse porno. Chiar nu ai vazut pe rafturi, langa revista Hustler, si falnicele falusuri de plastic? ma asteptam la un spirit de observatie ceva mai ascutit...
De altfel, imediat mai la vale, Mihaita al nostru regreta ca nu a memorat mai multe poezii de Eminescu, pentru ca, zice el, lectura aduce coerenta mentala si echilibru interior...sa intelegem de aici ca exista o oaresicare frustrare in legatura cu existenta acestor calitati umaniste?
Dar sa trecem la fondul articolului, unde Mihaita se plange, nici mai mult, nici mai putin, decat de capcanele bibliofiliei care, zice el, sunt trufia, fatalismul si autosuficienta - si vorbeste, citez, "din experienta proprie". Acuma, nu e foarte clar, dar putem intelege ca omul s-a uitat in oglinda si regreta ceea ce a vazut. Numai ca ceva nu se pupa, ca oleaca mai la deal ne spunea ca regreta lipsa de lecturi. Un bors semidoct de incoerenta condimentata cu idei de inspiratie basesciana...
Dar stati asa, ca textul urca in intensitate, precum uraganul Katrina la New Orleans, si omul se dezlantuie: "Ach, ach, ich komme!"...scuze, asta era din filmele pe care le-a vizionat in biblioteci! Cica "doctorul sfatos din republica literelor descopera ca societatea care-l gazduieste nu este conforma cu asteptarile si aspiratiile sale". Pai, baietas, printre fituicile de scandal care-ti compun lecturile zilnice este posibil sa-ti fi scapat, dar exista cu siguranta si ceva cu privire la valorile umaniste in raport cu care societatea umana functioneaza si se autoevalueaza. Iar mentorii tai, asa limitati cum sunt ei, este posibil sa-ti fi spus ca exista si un document numit Declaratia Universala a Drepturilor Omului, care este o consacrare in planul conventiilor internationale a acestor valori. Lecitina, bat-o vina! Si, chiar in conditiile in care aceste detalii ti-au scapat, de unde cerbicia cu care infierezi delictul de opinie? Oops, o fi de la parintele tau spir(i)tual?
Mai zice ipochimenul: "pentru orice dezastru ecologic ori dramoleta familiala sunt vinovati politicienii". Traduc: In capul sau, politicienii sunt o casta iresponsabila, nascuta spre a se infrupta din impozitele platite de pulime, fara a trebui ca existenta sa sa aiba efecte in viata cetatenilor. Ei exista pentru ca asa trebuie, iar acest dat este imuabil, irefutabil, ireconciliabil, irepetabil. Cine sunteti voi, ba intelectualilor, sa ne intrebati pe noi de ce existam si ce facem?
Si, mai departe: "Marcat de complexul superioritatii, carcotasul bibliograf emite judecati de valoare si traseaza sarcini morale"...Pentru uzul sau - nu ca as avea banuiala ca ar intelege ceva, emiterea de judecati de valoare nu este atributul exclusiv al intelectualilor. "Costea e o secatura" este o judecata de valoare emisa de Gigi Becali. Doar daca nu-l considera pe Jiji vreun intelectual de valoare - data de consistenta contului din banca. Iar sarcinile morale nu sunt trasate de catre intelectuali, ele sunt numai amintite de acestia, intr-o lume ce a rasturnat sistemul de valori umanist ce-i asigura un oarecare echilibru. Iar referirea la aceste sarcini morale vine ca reactie la lipsa acestora din manifestarile publice ale personajelor politice. Tradus in romana, nu poti condamna victima ca striga "hotii!" - desi, si aici detectez extractia ideatica prezidentiala de unde individul se revendica, e adevarat, involuntar.
Si aici predica urca spre punctul culminant: "Poporul e perceput drept gloata si trebuie tratat ca atare. Multimile nu se cuvin ascultate, caci nu ofera expertiza" Pai, daca aveai macar un minut experienta in a conduce o activitate, fie ea si de impachetat fum, ai fi descoperit ca expertiza este ceruta gloatei, dar numai in dreptul in care gloata se pricepe. Nici matale nu te duci la trezorierul partidului sa-l consulti in legatura cu materialele de propaganda, decat pentru a-l intreba ct costa. Din punct de vedere sistem social de valori, n-ai ce face, astea e scrise in carti, iar cartile sunt citite si transmise oamenilor simpli de catre intelectuali. As zice ca matale nu ai avut profesori...Poate nu stii, dar oamenii simpli accepta cu bucurie acest lucru, cei mai respectati oameni dintr-un sat fiind popa si invatatorul. Nici aici nu ma astept sa intelegi de ce.
Si, iata si concluziile: "trufia incurajeaza pasivitatea civica [...]intelectualul nu are nici o responsabilitate pentru precaritatea galeriei politice din Romania". Pai, monser, sa-ti fac o schita: Modalitatea de promovare a politicienilor din Romania are la baza disciplina oarba de partid, cuplata cu posibilitatea de a aduce fonduri la partid, si cu pupincurismul gretos, mergand pana la curvasarie de cea mai joasa speta. Sa-ti dau exemple din PDL? Nu e cazul, sunt de notorietate. Unde ai potrivi matale in peisajul asta niste intelectuali (autentici, nu din rasa Plesu-Liicheanu -Patapievici, dispusi sa se vanda pe undrum cu avionul de la Baneasa la Kogalniceanu). sau, poate iti inchipui ca matale esti cel capabil sa stimuleze sinergiile intelectuale romanesti, aliniind la dosu-ti inteligenta romana...ia-ti gandul, te despart cateva camioane de carti de dezideratul asta!

4 comentarii:

  1. Ați confundat Mișcarea Populară cu Noua Republică, sunt două lucruri diferite. Nu știu ce face Mișcarea Populară, dar Noua Republică se dezvoltă frumos, dar mai încet așa, că n-avem nici baroni, nici disciplină oarbă de partid. Nu-i o problemă, așa am vrut, să fie un altfel de partid.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da' vigilenti sunteti, baieti! Va plateste bine tanarul Neamtu? In rest, accept critica referitoare la confuzie si-mi cer scuze. Da' nu numele partidului era subiectul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu sunt băiat și nu mă plătește nimeni, în Noua Republică totul se face prin voluntariat (iar meseria mea face să fiu tot timpul pe web) și Mihail Neamțu nu e șeful nimănui, dacă voiam șefi și bani intram într-unul din partidele existente. Pe dumneavoastră vă plătește cineva? Văd că aveți la linkuri favorite niște bloggeri PNL care deja m-au certat fiindcă am îndrăznit să fiu dezamăgită de partidul lor. Dumneavoastră vă indignați că eu și alții ca mine încercăm să facem un partid nou? Ce tupeu pe capul nostru!

    RăspundețiȘtergere
  4. Stimata doamna/domnisoara, e o lume libera, iar dreptul la asociere este garantat de Constitutie, asa incat nici un om sanatos la bibilica nu poate sa se indigneze pentru asa ceva. Extractia basista a d-lui Neamtu este insa de notorietate, iar a incerca sa ma convingeti de altceva nu inseamna decat o insulta la adresa inteligentei mele. In ceea ce priveste lista de bloguri, ea este destul de eclectica, dar nu de un eclectism suficient de larg incat sa cuprinda mincinosi profesionisti- exemplele sunt din toate zonele politice - pesedei, pedalaci, liberali. Da' nu pricep care e blogul liberal - Eufrosin sau Ion Coja? sau, poate, Octaraduro...

    RăspundețiȘtergere